JACQUES SENF

Den Haag, 4 november 1946 – Maasland, 16 januari 2019

Jacques Senf

Jacobus Leonardus Ignatius Senf organiseerde als negenjarige jongen in Den Haag al voorstellingen. Waar een kwartje te verdienen viel, wierp hij zich op als organisator of tussenpersoon. Hij was de stille kracht achter The Golden Earrings (toen nog met een ’s’) waar hij op zijn 17e als loopjongen begon en snel opklom tot manager. Op voorstel van George Kooymans veranderde hij zijn voornaam van Jaap in Jacques. In 1965 opende hij de legendarische ‘Club 192’ in Scheveningen, een van de eerste beatclubs in Nederland. Vanaf 1969 begon Jacques Senf ook voor theater te produceren. Met zijn impresariaat wilde Jacques Senf een podium bieden aan hen die het talent hadden om er op te staan. Daarbij stond hem niet één type artiest voor ogen. ‘Ik hou van Heintje, Mozart en Golden Earring’, was een van zijn gevleugelde uitspraken.

De komst van zijn vrouw Barry in het bedrijf in 1980, gevolgd door Matthijs Bongertman en Chris Bergwerff in 1989, zorgden voor een verdere groei van het impresariaat. Het ontwikkelde zich tot een bedrijf dat niet alleen gespecialiseerd is in verkoop en tourneeplanning, maar ook zelf voorstellingen produceert. Wat ooit begon in kleine theaterzaaltjes groeide uit tot een impresariaat dat alle podia van Nederland en Vlaanderen bespeelt. Podia waarop theatergeschiedenis werd geschreven door Frans Halsema, Josephine van Gasteren en John Lanting met zijn Theater van de Lach. Maar ook door Tineke Schouten, Anne Wil Blankers, Rob de Nijs, Boudewijn de Groot, Het Dagboek van Anne Frank, de musicals van Joop van den Ende, V&V Entertainment en vele anderen. Senf Theaterpartners is het grootste Nederlandse impresariaat dat meer dan 50 producenten, gezelschappen en artiesten vertegenwoordigt, die samen voor een uitgebreid en divers theateraanbod zorgen.

In 1991 werd de Nationale Theaterkassa opgericht, een landelijk bespreekbureau voor het bestellen van kaarten voor concerten, theater, shows en (sport)evenementen, die het mogelijk maakte om kaarten te kopen buiten de reguliere openingstijden van de theaters. De Bogen Theaterproducties werd in 1998 opgericht als onderdeel van Senf Theaterpartners om nieuw en jong talent zoals de Ashton Brothers en Van der Laan & Woe in de theaters te introduceren. Jacques Senf was betrokken bij de opkomst van de grote musicalproducties en de grote populariteit van de musical in Nederland. Ook in Vlaanderen was Jacques Senf actief en hiervoor werd hij door Koning Boudewijn op 16 april 1992 geridderd tot Ridder in de Kroonorde.

In 2012 droeg Jacques Senf zijn belang in Senf Theaterpartners over aan Matthijs Bongertman en Chris Bergwerff. Na de overdracht bleef Jacques Senf als senior impresario op de achtergrond nauw verbonden aan het bedrijf en introduceerde hij de zeer succesvolle zondag-matinee in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag die van start gingen met Paul van Vliet. In 2015 werd door zes Haagse theaters de Jacques Senf prijs in het leven geroepen ter stimulering van jonge Haagse cultureel ondernemers.

Jacques Senf was daarnaast bijzonder actief in het sociale leven van zijn woonplaats Maasland. Vanwege zijn inspanningen ontving hij op 7 november 2016 de hoogste onderscheiding van de gemeente Midden-Delfland, de Otto van Egmondpenning.